Келихи

Товарів 1 до 48 з 164

Сторінка:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Келихи, фужери, склянки — розбираємося в тонкощах посуду для напоїв

Шикарне витримане вино, колекційний коньяк, навіть щойно приготований коктейль втратять значну частку смаку й аромату, якщо будуть подані у невідповідному посуді. Для кожного напою є своя «маленька чорна сукня», яка робить його чарівним, підкреслює природну красу. Як не помилитися та купити потрібну?
Зазирнувши в магазин, завжди можна звернутися з питанням до консультанта. Каталог інтернет-магазину «АШАН» містить докладні описи кожної позиції з рекомендаціями до використання. Але навіть у такому разі бажано розуміти, чим відрізняються винні келихи від посуду для коньяку.

Термінологічний вступ

У побуті словом «келих» позначають практично будь-який скляний або кришталевий посуд для спиртних напоїв, хоча це не зовсім вірно. Тлумачні словники описують його як стакан на ніжці. По суті, це велика чарка, яка буває різних розмірів.
Фужери — різновид келихів. Їхня характерна особливість — витягнута вузька форма, висока ніжка. Використовуються під прохолодні напої: мінеральні води, ігристі вина, зокрема й під шампанське.
Стакан вирізняє проста циліндрична форма без додаткових деталей. Його стінки можуть бути округлими, гранованими, дно, як правило, вужче за верх або такого ж розміру. Стакан із ручкою — це вже пивний кухоль. Спеціальні склянки для пива з вузьким дном і розширеним верхом нерідко називають «пивні келихи», але це не вірно.

Основні види келихів

За призначенням подібний барний посуд ділиться на келихи для таких напоїв:

  • вино;
  • ігристе вино;
  • бренді, віскі (сніфтери);
  • коктейлі;
  • пиво.

Келихи для вина

Найчисленніша категорія. Розрізняють посуд для вина:
- червоного;
- білого;
- рожевого;
- ігристого;
- десертного.


Червоні вина наливають у келихи тюльпаноподібної або округлої форми об’ємом 200–300 мл. Вони краще за інші передають складний аромат напою.
Білі вина п’ються охолодженими, тому бажано запобігати нагріванню келиха руками. Для цього його ніжку роблять високою.
Це ж правило діє і для посуду під рожеве вино. Єдина його відмінність — злегка розширений верх келиха, щоб винний аромат швидше розкрився.
Класичні келихи для шампанського мають широку та невелику чашу на високій ніжці. Це дає змогу повноцінно насолодитися дивовижним смаком солодких і напівсолодких ігристих вин, але не розкриває їхню іскристість — бульбашкам просто ніде «розігратися». Сухі напої, брют, просекко розливають у flute (флейта) з вузькою високою чашею та середньою або довгою ніжкою. Часто саме такої форми вибирають весільні келихи. Окрім насолоди тонким ароматом, смаком напою, вас чекає чарівне видовище: довгі цівки бульбашок, які підіймаються із напою! Витримані ігристі вина, багаті складними відтінками смаку й аромату, п’ють із «тюльпанів» — довгих вузьких келихів із чашею, що розширюється догори, але з вузьким горлом.
Для лікеру, густих, насичених десертних і кріплених вин (хересу, портвейну, мадери) використовують красиві чарки об’ємом 75–100 мл.
Варто згадати й посуд для глінтвейну. Гаряче вино зі спеціями подається у скляному келиху на невисокій ніжці з ручкою збоку.

Сніфтер

Назва походить від англійського слова «нюхати». Коньячні чаші широкі та місткі, їх зручно тримати в долоні (напій треба гріти в руках). Їхні невисокі стінки догори звужуються, щоб затримати аромат біля краю келиха та дати змогу насолодитися його поступовим розкриттям. Посуд можна використовувати для арманьяка, бренді, кальвадосу. Віскі краще пити зі спеціальної широкої склянки з високим дном. Її ж використовують для рому з льодом.

Коктейльний посуд

Найвідомішим у цій категорії є келих «Мартіні» — невелика, трикутної форми чаша на ніжці середньої величини. Найцікавіше, що однойменний вермут подавати в ньому не можна, а для коктейлю з цією назвою посуд цілком підходить. Головне правило — використовувати його для коктейлів, у які не додають лід.
Хайбол — універсальна склянка, must have для будь-якого бару. У ньому подають алкогольні та безалкогольні напої, освіжаючі коктейлі типу мохіто, лонгдрінків із льодом і без.

Келихи для пива

За своєю формою можуть нагадувати буквально все, перераховане вище. Набір доступних пивних ємностей відповідає різноманітності сортів пива, кожен із яких потребує свого підходу до пиття. Пілзнер, ель, лагер п’ють із високих склянок, що розширюються догори. Для бельгійського елю, а також пшеничного пива краще підходять великі сніфтери. Американський ель, ламбік, шампанське пиво розливають у пивний флют. Величезні скляні кружки використовуються для розливу порцій об’ємом 0,5–1 л.
Ціна будь-якого виробу багато в чому залежить від типу матеріалу. Наприклад, кришталь дорожчий за скло. Але якісний матеріал ніколи не коштуватиме дешево.

Для зв'язку з нами